O naszych małych przyjaciołach.

Forum
Dodatki na bloga
Kategorie: Wszystkie | Choroby | Jedzenie, miseczki i poidełka | Kupno i wybór | Oswajanie | Rasy | Rozmnażanie | Start | Wyposażenie | Zachowania
RSS

Jedzenie, miseczki i poidełka

czwartek, 19 listopada 2009

Samice spodziewające się potomstwa i te karmiące powinny otrzymywać o 1/3 więcej pożywienia. Pokarm powinien być wzbogacony w większe ilości białka , fosforu i wapnia. Podajemy więc więcej białego sera, mleka w proszku lub świeżego oraz larwy mieczaków.

codziennie

2 łyżeczki mieszanki z ziaren, odrobinę warzyw i owoców

2 mączniaki lub kawałek sera, świeża woda

co 2 lub 3 dni

łyżeczka jogurtu lub twarogu

raz na tydzień

odrobina psiego ciastka, kolba z ziarnem lub coś innego do ścierania zębów

Postawą dobrego żywienia jest właściwa ilość i jakość pokarmu, nie może być on: spleśniały, zjełczały, sfermentowany, zanieczyszczony odchodami zwierząt, robakami lub nasionami trujących ziół. Nie mogą to być też odpadki z naszego obiadu.

Chomik jest zwierzęciem wszystkożernym. Powinien dostawać przede wszystkim pokarm roślinny z niewielkim dodatkiem produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawowym daniem chomika są ziarna. Najbardziej smakują mu ziarna pszenicy, żyta, owsa i prosa. Gotowe mieszanki ziaren sprzedawane w sklepach zoologicznych mają skład dobrany do potrzeb chomika i są godne polecenia, tym bardziej, że wzbogacone bywają w potrzebne witaminy, przede wszystkim w witaminę D i E. Zwracamy jednak zawsze uwagę na datę produkcji mieszanki, a jeżeli daty nie ma na opakowaniu, lepiej go nie kupować.
Chomiki zbierają pożywienie najpierw w torebki, znajdujące się po obu stronach pyszczka, a potem w spiżarni, którą zakładają w pobliżu legowiska. Spiżarnie trzeba codziennie kontrolować i usuwać zepsute lub spleśniałe zapasy. Nie opróżniać całej spiżarni na raz, żeby nie wzbudzić w chomiku uczucia zagrożenia. Chomik musi mieć twarde pokarmy do gryzienia, żeby sobie scierać zęby, które niesustannie rosną. W sklepach zologicznych można dostać specjalne kolby, nadziane ziarnami, które świetnie nadają się do tego celu. Poza ziarnem chomikowi niezbędne są warzywa i owoce w stanie surowym. Bezpośrednio po zakupie nie przestawiaj chomikowi zbyt raptownie pokarmu. Chomiki w sklepach żywione są tylko mieszanką ziaren i w pierwszym tygodniu po zakupie należy je dalej tak żywić.

Chomika można karmić:

gotowymi mieszankami ziaren, które kupuje się w sklepach zoologicznych

orzechami: włoskimi, laskowymi, ziemnymi

ziarnami pszenicy, owsa, kukurydzy

nasionami słonecznika, lnu

płatkami owsianym

surowymi warzywami takimi jak: marchewka, pomidory, ogórki, selery, cukini

surowymi owocami takimi jak jabłka, gruszki, banany, arbuzy, melony i w niewielkich ilościach truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie

pokarmem białkowym, takim jak mączniakami (robaki stosowane jako przynęta na ryby, do kupienia w sklepach zoologicznych)

serem żółtym, małymi ilościami twarogu, białego sera i śmietany

chomika nie należy żywić:
sałatą, gdyż zawiera ona obecnie taką ilość nitratów i pestycydów, że może się okazać szkodliwa dla chomika,
surowymi ziemniakami, cebulą, kapustą, fasolą, owocami cytrusowymi i kiwi
oraz wszelkimi resztkami ze stołu czy słodyczami,
NIE NALEZY PODAWAC CHOMIKOM MIGDALÓW NIE OBRANYCH ZE SKÓRY. SA SMIERTELNE.

  • Codziennie należy dostarczyc świeżej (najlepiej przegotownej i ochłodzonej lub mineralnej niegazowanej) wody do picia.

  • Dodatkowo można podawć chomikowi witaminy, które można nabyć u weterynarza lub w sklepie zoologicznym.

Pożywienie chomika powinno być urozmaicone i świeże. Warzywa i owoce należy umyć przed podaniem ich chomikowi i osuszyć. Podawać małe porcje, o temperaturze pokojowej.

Najprostszy karmnik to zwykła miseczka (szklana lub ceramiczna),
ustawiona wewnątrz klatki. Musimy pamiętać tylko, aby nie była ona wykonane
ze zbyt cienkiego materiału, który chomik mógłby nadgryˇć. Oprócz tego
musimy pamiętać o okresowym dokładnym wyczyszczeniu takiego karmnika.
Zazwyczaj chomik przenosi pokarm natychmiast do swojej w spiżarni, którą zakłada w pobliżu legowiska. Spiżarnie trzeba codziennie kontrolować (najlepiej w czasie wybiegu chomika) i usuwać zepsute lub spleśniałe zapasy.